089 51 50 50 | 089 32 61 62 info@drschepers.be

GEZWEL IN HOOFD-HALS GEBIED

Goedaardige of kwaadaardige gezwellen kunnen op elke plaats voorkomen in het lichaam, ook in de hoofd-hals-regio. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen gezwellen die voorkomen op de huid en de lippen en de gezwellen die ontstaan in de mondholte. Daarnaast is het ook mogelijk dat gezwellen zich ontwikkelen in de speekselklieren.

Huid-/ lip-afwijkingen:

De voornaamste risicofactor voor afwijkingen op de huid of lippen is zonlicht. De basis van de behandeling van huid-afwijkingen is operatieve verwijdering. Hierbij wordt het letsel met een ruime marge operatief verwijderd en wordt de wonde onmiddellijk dicht gemaakt. Bij uitgebreidere letsels is soms een meer uitgebreide reconstructie noodzakelijk. Bij de verwijdering wordt natuurlijk zoveel mogelijk rekening gehouden met het verkrijgen van een optimaal esthetisch resultaat. Kleinere afwijkingen kunnen onder lokale anesthesie worden behandeld. Kleine letsels zijn makkelijker weg te nemen dan grote. Een vroege opsporing is daarom erg belangrijk.

Kwaadaardige gezwellen kunnen zich presenteren als een wondje of een korst wat niet geneest en langer dan 3 weken bestaat. Ze zijn ook meestal pijnloos.

U twijfelt ? Neem contact met uw huisarts of met ons!

Mondholte-afwijkingen:

De voornaamst risicofactor voor het ontstaan van afwijkingen in de mondholte zijn roken en/of alcohol-gebruik. De basis van de behandeling van mondkanker is operatieve verwijdering. Hierbij wordt het letsel met een ruime marge operatief verwijderd en wordt de wonde onmiddellijk dicht gemaakt. Bij uitgebreidere letsels is soms een meer uitgebreide reconstructie noodzakelijk. Kleinere afwijkingen zijn makkelijker te verwijderen dan grote. Een vroege opsporing is daarom ook erg belangrijk.

Om de juiste behandeling toe te kunnen passen, worden eerst een aantal onderzoeken gepland. Deze worden zo snel als mogelijk uitgevoerd om geen kostbare tijd te verliezen. Er worden radiografien en scans genomen om de grootte van het letsel te evalueren en eventuele uitzaaiingen aan te kunnen tonen. Vervolgens wordt ook een biopsie van het letsel genomen, meestal onder lokale anesthesie. De resultaten worden dan door de chirurg besproken met de radioloog, oncoloog, anatoom-patholoog en bestralingsarts en er wordt een behandelplan opgesteld. Het behandelplan wordt vervolgens met u besproken. Soms wordt de operatie aangevuld met bestraling achteraf, omdat dit de kans op herval een stuk doet dalen.

Kwaadaardige gezwellen in de mond kunnen zich presenteren als:

  • Een wondje dat niet geneest en langer dan 3 weken bestaat, vaak pijnloos.
  • Een witte vlek in de mond of een pijnloze harde zwelling.

U twijfelt ? Neem contact met uw huisarts of met ons!

Informatieve websites op dit gebied zijn:
http://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/mondkanker
http://www.nwhht.nl

 

Contactgegevens

SVP Dienstencentrum

Jaarbeurslaan 21 / 32

3600 Genk

Afspraak maken

Telefonisch op nummer 089 51 50 50

Openingsuren secretariaat:

Ma tem vrij van 8.30 -16.00u:

logo dr schepers